skip to Main Content

Wat wil je?

Dit jaar is en was een jaar om mezelf opnieuw uit te vinden. Na de diagnose in het najaar 2021 dat ik ongeneeslijk ziek was, begon ik aan behandelingen. Beter worden -werd mij gezegd- zit er niet meer in; en dat merk ik aan mijn lijf. In januari 2022 dacht ik -de optimist- nog om in de loop van het jaar de draad op te gaan pakken van werk, opdrachten en dergelijke. Gaandeweg dit jaar werd me duidelijk dat dit deel van mijn leven -ongepland- voorbij is. En ik heb ondertussen wel meer losgelaten. Wat ik anderen in het verleden wel eens voorhield bij ‘loslaten’ is dat je dan de handen vrij hebt om iets anders, iets nieuws op te pakken.

Zo kijk ik nu soms in de spiegel naar mezelf met mijn eigen oude tips en wijsheden om ‘me, myself & I’ in deze fase wat te leren uit mijn rugzak. En ik leer in deze fase nog elke dag: wat is nu nog belangrijk voor mij en waar ik wil aandacht aan besteden? Ik heb vaak projecten getrokken met mijlpalen, een einddatum en een doel voor ogen. Een lastige bijkomstigheid op dit moment is toch wel dat ik bezig ben met voor mij waardevolle dingen, waarbij ik geen zicht heb op mijn einddatum.

Wanneer tijd schaars wordt, worden prioriteiten anders. En heb je meer tijd, dan maak je andere keuzes. Dit is toch wel een van de meest ingewikkelde dilemma’s die ik in deze levensfase ervaar. Keuzes maken, prioriteiten stellen en leiding geven aan mijzelf in een fase waarin mijn lijf me soms in de steek laat, emoties me midscheeps kunnen rammen en ik geen idee heb hoeveel tijd ik nog heb. Het ene moment voel ik de haast om plannen en dromen nog af te krijgen en ander moment heb ik de behoefte aan rust omdat het gewoon even niet gaat.

Deze periode van het jaar wordt vaak teruggekeken op wat is geweest. Ik kijk niet alleen terug op dit jaar, maar op de jaren van mijn leven. Het was mooi, ik heb leuke dingen gedaan en ben enorm dankbaar voor wat ik beleefd heb. Ik kijk veel meer vooruit met in mijn achterhoofd de vraag van mijn oncoloog: “wat wil je?”. Dat is mijn thema voor het nieuwe jaar.

Ʀ 2022/52

Back To Top